Rolle i samfundet
Finansiel Stabilitet skal i henhold til lovgrundlaget medvirke til at sikre den finansielle stabilitet i Danmark. Det sker dels forebyggende ved udarbejdelse af afviklingsplaner og identifikation af eventuelle afviklingshindringer, dels ved konkret at restrukturere og afvikle nødlidende kreditinstitutter. I perioder med finansiel uro skaber Finansiel Stabilitet sikkerhed om kundernes adgang til konti og øvrig betalingsinfrastruktur ved at overtage nødlidende institutter, forudsat at dette vurderes at tjene offentlighedens interesse. Samtidig tilrettelægger Finansiel Stabilitet sin krisehåndtering ud fra, at risikoen for tab for skatteyderne minimeres.
I krisehåndteringen af nødlidende institutter har Finansiel Stabilitet også fokus på at sikre størst mulig værdi af de overtagne aktiver og derved minimere tab for kreditorer og ejere. Desuden søger Finansiel Stabilitet ved afviklingen af et institut at tilpasse salg af aktiviteter til markedssituationen.
Finansiel Stabilitet tilstræber, at de overtagne kunder fra nødlidende institutter, i det omfang det er muligt, videreføres i regi af andre institutter eller af købere, der er forpligtet til at håndtere kunderne i overensstemmelse med bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder.
Finansiel Stabilitet overtager et nødlidende instituts kunder på de eksisterende kundevilkår og med fokus på at sikre en hensigtsmæssig videreførelse af aktiviteterne og efterfølgende afvikling af instituttet.
Finansiel Stabilitet har i de senere år fået en række nye opgaver, som varetages på vegne af staten. De omfatter bl.a. udstedelse af garantier i forbindelse med lån til varmepumper og boligkøb i landdistrikter samt driften af en ordning med rådgivning af tidligere minkavlere, som efter modtagelse af statens kompensation fortsat er insolvente. Senest har Finansiel Stabilitet fået til opgave at stå for salg og anden håndtering af aktiver, som staten overtager fra minkfølgeerhverv i forlængelse af udbetaling af statslig kompensation.
Samfundsansvar
Som led i formålet om at medvirke til sikring af finansiel stabilitet har Finansiel Stabilitet et ansvar for, at virksomhedens aktiviteter forvaltes på en måde, som ud fra en samlet vurdering er etisk, ansvarlig og til gavn for samfundet.
Finansiel Stabilitet og dets datterselskaber tilstræber at leve op til ansvaret som arbejdsgiver, samarbejdspartner og forbruger af naturressourcer. Tilgangen er baseret på, at udførelsen af kerneopgaverne skal have mindst mulig negativ indvirkning på miljø og klima, sociale forhold, menneskerettigheder og antikorruption.
Finansiel Stabilitets kerneopgaver, herunder den potentielle overtagelse af nødlidende institutter samt forvaltningen af Indskydergarantiordningen og Afviklingsformuen, er per definition samfundsvigtige opgaver. Som følge af nyt EU-direktiv om genopretning og afvikling på forsikringsområdet (IRRD) er Finansiel Stabilitet og Finanstilsynet udpeget som delt afviklingsmyndighed. Derudover omfatter de øvrige opgaver de særlige aktivitetsområder, som virksomheden løser på vegne af staten i dialog med Erhvervsministeriet. I løsningen af disse samfundsmæssige opgaver søger Finansiel Stabilitet i videst muligt omfang at iagttage relaterede aspekter omkring bæredygtighed og social ansvarlighed.
Som følge af de lovbundne opgaver kan Finansiel Stabilitet ved overtagelse af aktiver, hvad enten det er et nødlidende kreditinstitut eller særlige aktiver overtaget for staten, blive forpligtet af ”arv og gæld”. Finansiel Stabilitet kan ikke afvise at overtage et aktiv med henvisning til fx miljømæssige forhold.
Bæredygtighedsrapportering
Finansiel Stabilitet er ikke omfattet af bæredygtighedsdirektivet (CSRD) for regnskabsåret 2024, men kan i fremtiden blive omfattet. Finansiel Stabilitet vil indtil videre arbejde med bæredygtighedsrapportering på frivillig basis.
Menneskerettigheder
Finansiel Stabilitet vil følge kravene i relevante anerkendte standarder ved først og fremmest at sikre, at Finansiel Stabilitet i sit arbejde respekterer menneskerettighederne og sikrer retfærdige arbejdsforhold. Dette forudsætter transparente processer og en etisk tilgang til afvikling af overtagne aktiver, hvor der tages højde for de berørte parters rettigheder og interesser.
Finansiel Stabilitet har desuden fokus på, at anvendte leverandører lever op til de på området gældende og relevante standarder. Dette gælder både i forhold til social ansvarlighed men også i forhold, som vedrører at reducere eventuelle negative miljøpåvirkninger af de gennemførte aktiviteter.
Anti-korruption og bestikkelse
Det har høj prioritet, at Finansiel Stabilitets ansatte er bekendte med, hvilken adfærd og arbejdsetik der forventes, så Finansiel Stabilitet kan opretholde den højeste standard for personlig og organisatorisk integritet og ordentlighed - både internt og eksternt.
Finansiel Stabilitet har udarbejdet en række politikker vedrørende økonomisk kriminalitet og iværksat en række forebyggende foranstaltninger i tilknytning hertil.
Politik for forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme har til formål at sikre Finansiel Stabilitet koncernens overholdelse af den til enhver tid gældende lovgivning og sikre koncernens tilrettelæggelse af risikostyring af kendte risici og håndtering af nye risici på området. Politikken har desuden til formål at minimere risikoen for, at koncernen bliver misbrugt til hvidvask eller finansiering af terrorisme.
Der er ligeledes fokus på at hindre korruption og bestikkelse forbundet med forskellige elementer som gaver, donation, interessekonflikter, tredjepartsudbydere og kunderelaterede transaktionsrisici. Overholdelse af virksomhedens politikker sikres gennem adfærdskodeks, forretningsgange, rådgivning og kommunikation, der er tilgængelig for alle medarbejdere i Finansiel Stabilitet.
Finansiel Stabilitet har etableret en whistleblower-ordning, der kan tilgås via hjemmesiden
www.fs.dkSociale forhold
Finansiel Stabilitet anerkender sin rolle og det ansvar, som virksomheden har i det danske samfund over for ejere og medarbejdere. Finansiel Stabilitet har vedtagne og underskrevne politikker og forretningsgange, som alle medarbejdere har pligt til at læse og holde sig løbende orienteret om.
Finansiel Stabilitet har samlet udvalgte retningslinjer for medarbejderne i en code-of-conduct, som er tilgængelig på Finansiel Stabilitets hjemmeside. Denne medvirker til, at der er klarhed om Finansiel Stabilitets udgangspunkt i forhold til uafhængighed, interessekonflikter mv.
Finansiel Stabilitet ønsker at bidrage til et godt og udviklende arbejdsliv for medarbejderne under deres ansættelse. Finansiel Stabilitets virksomhedskultur tilskynder til en åben, ordentlig og ligeværdig dialog. Tilgangen er baseret på frihed under ansvar og sund fornuft. Der er samtidig fokus på løbende kompetenceudvikling af medarbejderne i form af tilbud om deltagelse i kurser og anden relevant efteruddannelse.
Finansiel Stabilitet har en Arbejdsmiljøorganisation (AMO), som har fokus på rammerne for et godt arbejdsmiljø og skal sikre gennemførelsen af medarbejderundersøgelser, herunder en medarbejdertilfredshedsundersøgelser (MTU) hvert år, og en arbejdspladsvurdering (APV) mindst hvert tredje år. Undersøgelserne munder ud i handlingsplaner, som der løbende følges op på. Alle medarbejdere i Finansiel Stabilitet har mulighed for at henvende sig til en arbejdsmiljørepræsentant eller ledelsesrepræsentant, hvis de ønsker, at et emne skal tages op i AMO.
Finansiel Stabilitets medarbejderstab tilpasses løbende de opgaver, som virksomheden skal løse. I 2024 var der gennemsnitlig 48 heltidsbeskæftigede medarbejdere ansat i Finansiel Stabilitet.
Miljø- og klimabelastning
Finansiel Stabilitet søger i udøvelsen af sin virksomhed at begrænse negative miljø- og klimamæssige påvirkninger. Som følge af Finansiel Stabilitets nuværende forretningsomfang er virksomhedens egen miljø- og klimabelastning relativt begrænset.
Da Finansiel Stabilitet har et primært formål om at afvikle aktiviteter, vil Finansiel Stabilitet ikke kunne tage de samme hensyn, som andre finansielle virksomheder forventes at udvise i forhold til incitamentsstyring. Ikke desto mindre arbejder Finansiel Stabilitet på at kunne opgøre virksomhedens indvirkning på omgivelserne og sætte mål for reduktion af den eventuelle negative påvirkning.
I Garantiformuen og Afviklingsformuen vil Finansiel Stabilitet placere en andel af sine formuer i værdipapirer, som udover at efterleve de fastsatte risikorammer i fremtidige, nyetablerede mandater også vil omfatte bestemmelser om ansvar og bæredygtighed.
Dataetik
Finansiel Stabilitet søger i udøvelsen af sin virksomhed at understøtte en høj grad af dataetik. For at sikre transparens og pålidelighed om datahåndtering har Finansiel Stabilitet formuleret en politik for dataetik. Politikken afspejler den relativt enkle anvendelse af data i virksomheden. Finansiel Stabilitet gennemfører løbende IT-awareness aktiviteter, der sikrer, at organisationen har opmærksomhed på dataetik.
Der foretages årligt et review med efterfølgende afrapportering.
Kønsmæssig sammensætning af ledelsen
Finansiel Stabilitet søger at fremme en relevant mangfoldighed, som bl.a. omfatter alder og køn i koncernens ledelsesniveauer. Finansiel Stabilitet har på den baggrund vedtaget en politik for mangfoldighed og afbalanceret kønssammensætning af koncernens bestyrelser og øvrige ledelsesniveauer. Politikken er offentliggjort på Finansiel Stabilitets hjemmeside.
Det er målsætningen, at andelen af det underrepræsenterede køn i selskabernes bestyrelser og på øvrige ledelsesniveauer udgør mindst 40 pct.
I Finansiel Stabilitets bestyrelse er 3 ud af 7 medlemmer kvinder. Kvinder udgør således 43 pct., og Finansiel Stabilitet lever op til målsætningen for kønsmæssig sammensætning på dette område. Formandskabet består af en kvinde og en mand.
I Finansiel Stabilitets datterselskaber FS Finans V-VI og Broinstitut I og II er kønsfordelingen i bestyrelserne 1 kvindeligt medlem og 2 mandlige medlemmer. Kvinder udgør således 33 pct. med det antal, som er tættest på 40 pct., og fordelingen opfylder målsætningen. For FS Ejendomsselskab er kønsfordelingen 3 kvindelige medlemmer og 2 mandlige medlemmer. Mandlige medlemmer udgør netop 40 pct., og målsætningen er opfyldt. Finansiel Stabilitet lever således op til sin målsætning for så vidt angår datterselskaberne.
Det er virksomhedens målsætning at sikre en passende fordeling på kvinder og mænd også på koncernens øvrige ledelsesniveauer. Koncernens medarbejdere skal opleve, at de har samme muligheder for karriere og lederstillinger uanset køn.
I den daglige ledelse er fordelingen 2 kvinder og 3 mænd. Kvinder udgør netop 40 pct., og målsætningen er opfyldt.