Gå til indhold

Kort om Finansiel Stabilitet

Finansiel Stabilitet er en samfundsbærende institution, der medvirker til at sikre finansiel stabilitet i Danmark i samarbejde med sektoren, Finanstilsynet og Nationalbanken. Finansiel Stabilitet er parat til at overtage et nødlidende finansielt institut og være sikkerhedsnet under danske kunder, så erhvervsvirk­somheder og borgere altid kan opretholde deres adgang til konti og finansielle tjenester.
Finansiel Stabilitet blev etableret i 2008 som del af den såkaldte bankpakke I til imødegåelse af følgerne af den internationale finanskrise og dens virkning på den finansielle sektor. Uanset, at den finansielle situation i Danmark er væsentlig anderledes i dag, er Finansiel Stabilitets formål uændret at bidrage til den finansielle stabilitet i Danmark ved at restrukturere og afvikle nødlidende kreditinstitutter, hvis de ikke kan fortsætte ved egen drift. I den sammenhæng varetager Finansiel Stabilitet samtidig opgaven under indskydergarantiordningen med at sikre kundernes adgang til pengeinstitutindskud, som er dæk­ket op til 745 tkr.
I modsætning til andre EU lande, hvor mindre finansielle insti­tutter som hovedregel erklæres konkurs, når de bliver nød­lidende, er udgangspunktet i Danmark, at nødlidende kredit­institutter mv. afvikles eller restruktureres af Finansiel Stabilitet fremfor at blive erklæret konkurs.
For at sikre, at Finansiel Stabilitet har midler til en effektiv krisehåndtering, har de bidragspligtige finansielle institutter indbetalt til to formuer; Afviklingsformuen og Garantiformuen, som Finansiel Stabilitet forvalter.
Finansiel Stabilitet har desuden til opgave at afvikle aktiviteter, som er overtaget fra tidligere nødlidende institutter. En væ­sentlig del er blevet afviklet eller frasolgt, og der resterer en porte­følje af engagementer i form af fordringer fra konkurs­boer, mindre udlån og garantier samt ikke solgte grunde og værdi­papirer. Resultatet fra disse afviklingsaktiviteter indgår i statens resultat under Bankpakke-aktiviteter.
I forbindelse med opgaver, som varetages på vegne af staten, har Finansiel Stabilitet i de senere år fået flere nye aktivitets­områder. De vedrører bl.a. udstedelse af garantier i forbindelse med lån til boligkøb i landdistrikter og håndtering af de aktiver, som staten overtager fra minkfølgeerhverv som konsekvens af statslig kompensation. Finansiel Stabilitet overtog de første aktiver under sidstnævnte ordning i november 2024. Det er forventningen, at der i 2025 vil blive overtaget en lang række aktiviteter under denne ordning.
Derudover følges udviklingen i resten af EU, hvor også forsik­ringsområdet bliver omfattet af en afviklingsordning, som sikrer større tryghed for forsikringstagerne. EU har således vedtaget et direktiv om genopretning og afvikling af forsik­rings- og pensionsselskaber. I den sammenhæng er Finansiel Stabilitet og Finanstilsynet blevet udpeget som kommende afviklingsmyndighed på forsikringsomådet.
Finansiel Stabilitets opgaver kan opsummeres i følgende punkter:
  • Bidrage til den finansielle stabilitet i Danmark og sikre kundernes adgang til kritisk finansiel infrastruktur, hvis et finansielt institut bliver nødlidende
  • Opretholde et beredskab gennem udarbejdelse af afvik­lingsplaner, afholdelse af krisesimuleringsøvelser og udveksling af erfaringer med andre landes afviklings­myndigheder, så Finansiel Stabilitet altid er klar til at restrukturere eller afvikle et nødlidende finansielt institut
  • Administrere den danske indskyder- og investorgaranti­ordning
  • Forvalte midlerne i Afviklingsformuen og Garantiformuen
  • Etablere en afviklingsordning inden for forsikringsom­rådet, som skaber tryghed for forsikringstagerne, hvis et selskab skulle blive nødlidende
  • Nedlukke resterende udlånsaktiviteter, som er overtaget fra nødlidende institutter
  • Håndtere andre aktiviteter på vegne af staten i dialog med Erhvervsministeriet.
Finansiel Stabilitet er en selvstændig offentlig virksomhed, der er ejet af den danske stat gennem Erhvervsministeriet.