Beredskabet til effektiv krisehåndtering af kreditinstitutter styrkes og suppleres af nye opgaver og funktioner
Finansiel Stabilitet er en samfundsbærende institution, der medvirker til at sikre finansiel stabilitet i Danmark i samarbejde med sektoren, Finanstilsynet og Nationalbanken. Finansiel Stabilitet er parat til at overtage et kreditinstitut, der bliver nødlidende samt sikre, at virksomheder og borgere kan opretholde deres adgang til konti og øvrig betalingsinfrastruktur.
Selv om vi ser geopolitiske udfordringer samt risici og volatilitet på en række områder, har vi i Danmark en stærk finansiel sektor. Erfaringen viser imidlertid, at det er fornuftigt kontinuerligt at have et troværdigt og effektivt beredskab, der kan aktiveres, hvis et kreditinstitut skulle komme i alvorlige vanskeligheder. Når tilliden forsvinder, skal der handles hurtigt for at sikre videreførelsen af kritisk infrastruktur og kundernes adgang til konti og finansielle services.
Et beredskab til finansiel krisehåndtering kræver forberedelse og øvelse. Vi opdaterer derfor regelmæssigt beredskabet og deltager løbende i finansielle krisesimuleringsøvelser. I 2024 var Finansiel Stabilitet koordinator for en omfattende test af de finansielle myndigheders kriseberedskab i de otte nordiske og baltiske lande.
Den finansielle sektor sparer selv op til krisehåndtering via Garantiformuen og Afviklingsformuen, der begge forvaltes af Finansiel Stabilitet. Vores beredskab til krisehåndtering af kreditinstitutter i Danmark baseres på grundlæggende principper om fair gennemførelse, varetagelse af offentlighedens interesse og minimering af tab for skatteyderne. Dette øger tilliden til det finansielle system.
I 2024 kunne Finansiel Stabilitet lukke de sidste datterselskaber efter banker, som Finansiel Stabilitet overtog i forbindelse med finanskrisen.
Finansiel Stabilitet har dog stadig overtagne engagementer fra finanskrisen. Udestående fordringer på 8,8 mia. kr. er ganske vist afskrevet fuldt ud, men de er ikke eftergivet, og Finansiel Stabilitet arbejder fortsat på hel eller delvis inddrivelse af disse fordringer.
Det nyligt vedtagne EU-direktiv om genopretning og afvikling på forsikringsområdet (Insurance Recovery & Resolution Directive) vil skabe et beredskab for forsikrings- og pensionsselskaber, som vi kender det fra kreditinstitutter. Direktivet skal implementeres i dansk lov senest primo 2027. I den danske implementering af direktivet vil Finansiel Stabilitet og Finanstilsynet blive udpeget som delt afviklingsmyndighed, svarende til arbejdsfordelingen for kreditinstitutter.
Finansiel Stabilitet er endvidere klar til, udover kerneopgaverne, at løfte andre relevante statslige opgaver og bidrage til værdiskabelsen i samfundet. Vi ser det som en fordel at stå på flere ben og udvide vores ansvarsområde, således at vi også med beslægtede opgaver kan sikre et beredskab i topform. Vi har i det lys i de senere år påtaget os opgaver for staten, hvor Finansiel Stabilitets kompetencer finder anvendelse.
Pr. 1. november 2024 overtog vi ejendomme og øvrige aktiver fra Kopenhagen Fur. Dette er et led i opgaven med at afvikle aktiver, som staten overtager fra minkfølgeerhverv. Flere overtagelser af aktiver følger i 2025.
I en tid med stigende digitalisering og geopolitiske risici følger også avancerede cybertrusler. Finansiel Stabilitet deltager aktivt i samarbejdet med andre myndigheder om at sikre en koordineret og effektiv indsats for at imødegå risikoen for og følgerne af cyberhændelser, der kan ramme det finansielle system.
Vores kerneopgave som finansielt beredskab fordrer, at organisationens kompetencer og beredskab opretholdes og udvikles løbende, og at vi fortsat kan tiltrække, udvikle og fastholde talent til at løse vores opgaver. Beredskabet skal hurtigt kunne skaleres og løfte kompleksiteten i den næste krise, som vi jo ikke kender på forhånd. I den sammenhæng er international erfaringsudveksling, samarbejde om beredskabsplaner samt kriseøvelser væsentlige, ligesom de nye opgaver og funktioner bidrager til at fastholde og øge kompetencerne.
Jeg vil gerne på bestyrelsens vegne rette en særlig tak til vores dygtige medarbejdere og ledelse, vores ejer, samarbejdspartnere og de finansielle institutter for kompetent og godt samarbejde i 2024.