Øvrige områder
Gældsrådgivning til insolvente tidligere minkavlere
På vegne af staten oprettede Finansiel Stabilitet i 2021 en enhed, der foranlediger, at tidligere minkavlere, som er eller formodes at være insolvente efter at have modtaget erstatning og kompensation i medfør af lov om aflivning af og midlertidigt forbud mod hold af mink, kan modtage vederlagsfri gældsrådgivning. Ordningen er etableret for statens regning og risiko.
Ordningen vedrører gældsrådgivning til fysiske personer. Personer, der har en personligt ejet virksomhed, kan ikke modtage gældsrådgivning efter ordningen, medmindre den personligt ejede virksomhed er ophørt, og der således ikke udøves erhvervsmæssig aktivitet i virksomheden.
Ved udgangen af 2024 var ordningen ikke udnyttet.
Statsgaranti til ejendomskreditaftaler i landdistrikterne
På vegne af staten er der pr. 21. juni 2022 etableret en ordning om etablering af statsgarantier på en del af ejendomskreditaftalerne i landdistrikterne. Formålet med loven er at skabe bedre muligheder for at finansiere boliger, særligt i landdistrikter, gennem en statsgaranti på den yderste del af boliglån for visse boligejendomme. Ejendomskreditgivere har efterfølgende haft mulighed for at indsende ansøgninger om statsgaranti til konkrete låneaftaler. Der var ultimo 2024 indgået 40 vilkårsaftaler med ejendomskreditgivere.
Målgruppen for statsgarantiordningen er forbrugere, der er vurderet kreditværdige, men som har vanskeligt ved at få boliglån pga. forhold vedr. ejendommens placering eller omsættelighed. Med en garantiordning løftes en del af risikoen ved boligfinansiering væk fra ejendomskreditgiverne og over på staten, så ejendomskreditgiverenes incitament til at låne ud til de omfattede boligejendomme forbedres.
Statsgarantiordningen administreres af Finansiel Stabilitet på vegne af den danske stat. Ordningen er etableret på statens regning og risiko, men Finansiel Stabilitet medtager i selskabets regnskab oplysninger om anvendelsen af ordningen, herunder oplysninger om modtagne garantiprovisioner og udbetalinger under garantierne.
Der var ultimo 2024 udstedt to garantier for samlet 954 tkr., medens provisionsindtægter for 2024 udgjorde 22 tkr.
Statsgaranti på lån til varmepumpe
På vegne af staten er der pr. 1. april 2023 etableret en ordning om statsgarantier til lån til udskiftning af olie- eller gasfyr i landdistriktsområder uden for fjernvarmenettet med en anden opvarmningskilde. Formålet med loven er at skabe bedre muligheder for at finansiere udskiftningen af olie- eller gasfyr med en varmepumpe i de tilfælde, hvor det kan være svært at optage lån på almindelige vilkår uden en statsgaranti.
Ejendomskreditgivere har efterfølgende haft mulighed for at indsende ansøgninger om statsgaranti til konkrete låneaftaler. Der var ultimo 2024 indgået 7 vilkårsaftaler med ejendomskreditgivere.
Målgruppen for statsgarantiordningen er forbrugere og andelsboligforeninger, der er vurderet kreditværdige, men som har vanskeligt ved at opnå finansiering til udskiftning af olie- eller gasfyr med en varmepumpe pga. usikkerhed forbundet med den varige værdi af deres ejendom. Boligejendommen eller andelsboligforeningen skal desuden være beliggende i et område, der ikke er eller har udsigt til at blive tilkoblet fjernvarmenettet. Med en garantiordning løftes en del af risikoen ved finansieringen væk fra ejendomskreditgiverne og over på staten, så ejendomskreditgiverenes incitament til at låne ud til de omfattede forbrugere og andelsboligforeninger forbedres.
Statsgarantiordningen administreres af Finansiel Stabilitet på vegne af den danske stat. Ordningen er etableret for statens regning og risiko, men Finansiel Stabilitet medtager i selskabets regnskab oplysninger om anvendelsen af ordningen, herunder oplysninger om modtagne garantiprovisioner og udbetalinger under garantierne.
Der var ultimo 2024 ikke udstedt garantier under ordningen.
Aktiver overtaget fra minkfølgeerhverv
Finansiel Stabilitet overtog i 2024 de første aktiver under ordningen. Disse vedrørte det tidligere Kopenhagen Fur, som i forbindelse med udbetaling af erstatning samtidig indgik en aftale med staten om at overdrage ejendomme samt øvrigt løsøre til staten. Dermed overtog Finansiel Stabilitet bl.a. det tidligere hovedkvarter, som er beliggende i Glostrup.
Finansiel Stabilitets mål er at sikre en hensigtsmæssig og sparsommelig afvikling af de overtagne aktiviteter, og dermed opnå det bedst mulige resultat til staten. Opgaven er i Finansiel Stabilitet organiseret i en særlig enhed, og juridisk er ejerskabet af aktiviteter forankret i et datterselskab til Finansiel Stabilitet (FS Ejendomsselskab A/S). Ordningen er etableret på statens regning og risiko, hvilket medfører, at aktiverne ikke indregnes i koncernens balance.
Finansiel Stabilitet har efter overtagelsen påbegyndt afvikling af bl.a. løsøre og to ejendomme. Salgene gennemføres via åbne og transparente salgsprocesser. I den sammenhæng har Finansiel Stabilitet gennemført udbud mhp. bl.a. at anvende rådgivere til at bistå med afviklingen.
Ejendommene er således annonceret til salg, og for enheden, som er beliggende i Holstebro, er der indgået aftale om salg, efter at ejendommen har været annonceret til salg via mægler. Derudover har Finansiel Stabilitet også afhændet en betydelig andel af løsøreaktiverne via et auktionshus.
I 2025 forventer Finansiel Stabilitet at overtage en betydelig portefølje af ejendomme og løsøre i takt med udbetalinger af erstatninger og samtidigt med den tilknyttede overdragelse af aktiver til staten.