Porteføljeforvaltning af Afviklingsformuen og Garantiformuen
Finansiel Stabilitet påbegyndte i 2018 en aktiv investeringsforvaltning for Afviklingsformuen og Garantiformuen. Begrundelsen for en mere aktiv strategi var særligt, at Finansiel Stabilitet ikke længere kunne placere kontantindestående hos Nationalbanken til 0%. Denne mulighed ophørte i 2017, og på den baggrund blev der foretaget en sondering dels hos Erhvervsministeriet som ejer, dels blandt de bidragspligtige institutter, hvor mulige investeringsstrategier, risikoprofiler og scenarier blev drøftet. Herudover blev de bidragspligtige institutter gjort opmærksom på, at en mere aktiv strategi ville indebære en potentiel bedre forretning, men samtidig også en højere risiko for tab. Dette kunne potentielt indebære behov for yderligere bidragsopkrævninger til hhv. Afviklingsformuen og Garantiformuen ved realiserede tab på den investerede portefølje.
Udgangspunktet for investeringsstrategien var valg af risikoprofil inklusive en fastlagt risikoprofil for likviditet, rente- og kreditrisiko. Formålet var, at midlerne i formuerne over tid skal opnå et afkast over indskudsbevisrenten, men samtidig have et skarpt fokus på formålet om at være likvide, så de kan anvendes i tilfælde af finansielle kriser. I den sammenhæng fremhæves, at Afviklingsformuen og Garantiformuen har været underlagt krav om, at placeringer skal foretages i papirer med lav risiko.
På den baggrund blev der i perioden fra primo 2018 og frem til medio 2020 løbende foretaget placeringer i korte fastforrentede realkreditobligationer uden konverteringsret og med en renterisiko målt ved varighed på 2,5 år. Placeringer blev generelt gennemført i trancher på i gennemsnit 1,6 mia. kr. På den baggrund blev den samlede likvide formue i Garantiformuen placeret, og samtidig blev Afviklingsformuens midler løbende placeret i takt med, at disse blev opkrævet fra sektoren.
Den mere aktive investeringsstrategi var kendetegnet ved ikke at være bundet op på særlige renteforventninger, men derimod være baseret på, at der kunne opnås et merafkast ud af rentekurven. Samtidig var udgangspunktet, at investeringsstrategien skulle have et langt perspektiv, og dermed skulle kortsigtsudsving i markedet ikke indebære væsentlige tilpasninger af strategien.
Ved bidragsopkrævningen til Afviklingsformuen i 2020 var merafkastet ved en placering i korte realkreditobligationer sammenholdt med den påtagne ekstra renterisiko i midlertidig så lav (renteforskellen mellem indskudsbevisrenten og en 2,5-årig realkreditobligation var meget begrænset), at det ikke længere blev anset for at være hensigtsmæssigt at foretage yderligere placeringer i det lave rentemiljø. På den baggrund blev yderligere opkrævninger til Afviklingsformuen placeret kontant i de efterfølgende år.
Dermed var der ved udgangen af 2022 en placering i korte realkreditobligationer i Afviklingsformuen og Garantiformuen på samlet 10,2 mia. kr. Endvidere var der i de to formuer 3,7 mia. kr., som var placeret kontant i Nationalbanken jf. figur 1.