Kort om Finansiel Stabilitet
Finansiel Stabilitet blev etableret under finanskrisen med henblik på at medvirke til at sikre finansiel stabilitet i Danmark. Selv om den finansielle situation i Danmark er væsentlig anderledes i dag end for ca. 15 år siden, så er formålet fortsat at sikre kundernes adgang til den kritiske finansielle infrastruktur, selv hvis penge- eller realkreditinstituttet skal krisehåndteres af Finansiel Stabilitet efter at være kommet i økonomiske problemer.
Det indebærer, at kunderne fortsat kan gennemføre betalinger og have adgang til en væsentlig del af deres likviditet. I den sammenhæng varetager Finansiel Stabilitet samtidig opgaven under indskydergarantiordningen med at sikre adgang til indskud, som er dækket op til ca. 745 tkr.
I modsætning til andre EU lande, hvor mindre pengeinstitutter ofte går konkurs, når de bliver nødlidende, så er udgangspunktet i Danmark, at pengeinstitutter i Danmark skal krisehåndteres af Finansiel Stabilitet fremfor at gå konkurs.
For at kunne varetage Finansiel Stabilitets primære formål om at sikre en effektiv krisehåndtering, så har de bidragspligtige institutter indbetalt til to formuer; Afviklings- og Garantiformuen. Disse formuer skal være med til at understøtte den finansielle stabilitet i en krisesituation. Finansiel Stabilitet forvalter disse formuer ved placering i dels værdipapirer med lav risiko og dels kontantindeståender i Nationalbanken.
Finansiel Stabilitet har endvidere til formål at afvikle de resterende aktiviteter, som er overtaget fra tidligere nødlidende institutter. En væsentlig del er tidligere blevet frasolgt, men der resterer en mindre portefølje af engagementer i form af fordringer fra konkursboer, mindre udlån og garantier samt ikke solgte grunde og værdipapirer. Disse aktiviteter er primært relateret til pengeinstitutter, som blev overtaget under finanskrisen. Resultatet fra disse afviklingsaktiviteter indgår i statens resultat under Bankpakke-aktiviteter.
Finansiel Stabilitet er i de senere år blevet involveret i en række nye opgaver på vegne af staten. Disse opgaver vedrører bl.a. udstedelse af garantier i forbindelse med udstedelse af lån til boligkøb i landdistrikter samt opretholdelse af en ordning til rådgivning af tidligere minkavlere, som efter modtagelse af statens kompensation fortsat er insolvente.
Finansiel Stabilitets formål kan opsummeres i følgende forhold:
Under Afviklingsformuen at medvirke til sikring af finansiel stabilitet i Danmark, og sikre adgang til kritisk finansiel infrastruktur.
Under Garantiformuen at håndtere indskydergarantiordning og dermed sikre adgang til dækkede indskud.
Under Bankpakke-aktiviteter at afvikle resterende aktiviteter og varetage de opgaver og beføjelser, der i øvrigt er tillagt Finansiel Stabilitet ved lov eller af erhvervsministeren.
Finansiel Stabilitet er en selvstændig offentlig virksomhed, der er ejet af den danske stat gennem Erhvervsministeriet.
Koncernresultat 2022
Finansiel Stabilitet fik i 2022 et overskud på 403 mio. kr. (2021: 1.051 mio. kr.)
De kraftige stigninger på de globale rentemarkeder i 2022 har ført til et negativt afkast på de forvaltede porteføljer tilknyttet Garantiformuen og Afviklingsformuen på samlet 749 mio. kr. fordelt med 114 mio. kr. i renteindtægter og 863 mio. kr. i ikke realiserede kurstab. I 2023 har renteudviklingen fortsat vist høj volatilitet. Indtil ultimo februar 2023 har Finansiel Stabilitet haft et mindre positivt afkast på de forvaltede midler.
Resultat for Finansiel Stabilitet kan i øvrigt opdeles i de tre formuer, som Finansiel Stabilitet håndterer, dvs. Afviklings- og Garantiformuen samt statens formue under Bankpakke-aktiviteter.
Afviklingsformuen udviste i 2022 et overskud på 907 mio. kr. Resultatet kan i væsentligt omfang tilskrives indbetaling af bidrag til Afviklingsformuen på 1.124 mio. kr. Det negative afkast på værdipapirbeholdningen androg for dette segment 203 mio. kr. Som følge af de kraftigt stigende renter i 2022 blev resultatet ca. 100 mio. kr. mindre end forventet.
Garantiformuen fik et negativt resultat på 516 mio. kr. som følge af et negativt afkast fra værdipapirforvaltningen på 546 mio. kr. i 2022. Som følge af de kraftigt stigende renter i 2022 blev resultatet ca. 500 mio. kr. mindre end forventet.
Bankpakke-aktiviteter fik et overskud på 12 mio. kr. for perioden, hvilket er lidt bedre end forventet. Overskuddet kan henføres til indbetalinger fra afgjorte retssager og tilbageførte nedskrivninger.
Koncernens samlede balance var ved udgangen af 2022 på 23,9 mia. kr. (2021: 23,5 mia. kr.). Heraf udgjorde Afviklings- og Garantiformuen henholdsvis 6,0 mia. kr. og 11,9 mia. kr., mens Bankpakke-aktiviteterne under staten udgjorde 6,5 mia. kr. Der var koncernmellemværende for 0,5 mia. kr.
Egenkapitalen udgjorde samlet 23,2 mia. kr., hvoraf 6,0 mia. kr. kan henføres til Afviklingsformuen, 11,9 mia. kr. til Garantiformuen og 5,3 mia. kr. til Bankpakke-aktiviteterne. For specifikation af resultatposter for de tre formuer henvises til efterfølgende afsnit samt for en yderligere uddybning til note 2 og 3 i regnskabet.
Ved udgangen af 2022 udgjorde tilbageværende nettoudlån og garantier 0,1 mia. kr. (2021: 0,2 mia. kr.), mens beholdningen af finansielle aktiver var på 10,3 mia. kr. (2021: 11,6 mia. kr.) og ejendomme på 12 mio. kr. (2021:10 mio. kr.).
Den resterende del af aktiverne består primært af indestående i Nationalbanken på 9,9 mia. kr. (2021: 8,1 mia. kr.) samt indeståelser fra pengeinstitutter mv. i relation til Garantiformuen på 3,2 mia. kr., som er uændret fra 2021.
Indestående i Nationalbanken er i 2022 vokset med 1,8 mia. kr., hvilket dels hidrører fra en reduceret beholdning af finansielle aktiver på 0,7 mia. kr. og dels er relateret til årets indbetaling til Afviklingsformuen på 1,1 mia. kr.
Hovedparten af de tilbageværende udlån og garantier vedrører segmentet Bankpakke-aktiviteter, mens en mindre del af udlån kan henføres til FS Finans V A/S (tidligere Andelskassen J.A.K. Slagelse) og FS Finans VI A/S (tidligere Københavns Andelskasse), som afvikles i regi af Afviklingsformuen. Således kan 18 mio. kr. ud af samlede udlån og garantier relateres til FS Finans V A/S og FS Finans VI A/S.
De øvrige tilbageværende engagementer består primært af tilgodehavender i konkursboer samt garantier. Afviklingshastigheden for de tilbageværende udlån er i vidt omfang underlagt eksterne faktorer, såsom forløbet af kuratorers behandling af konkursboer og inddrivelsesproces i forbindelse med inkasso. Garantierne udfases gradvist, når disse har forfald. Herudover arbejder Finansiel Stabilitet løbende på at inddrive tidligere afskrevne fordringer, som udgør ca. 9,7 mia. kr. ultimo 2022. Dette har resulteret i, at der i 2022 kunne indtægtsføres 31 mio. kr.