Spørgsmål og svar
Hvilke institutter/virksomheder er omfattet?
Afviklingsformuen omfatter alle pengeinstitutter og realkreditinstitutter.
Desuden er visse fondsmæglerselskaber også omfattet. Det gælder de fondsmæglere, som har tilladelse til at handle for egen regning og/eller har afsætningsgaranti i forbindelse med emissioner.
Hvornår løber bidragsperioden til og fra?
Bidragsperioden følger kalenderåret og løber fra 1. januar til 31. december. Det betyder, at såfremt et institut er omfattet ved årets begyndelse, så er instituttet en del af bidragsopkrævningen i det pågældende år.
Nye institutter
Hvis et institut får en tilladelse og bliver omfattet af Afviklingsformuen pr. 1. januar beregnes bidraget for hele bidragsperioden. Hvis tilladelsen først træder i kraft i løbet af perioden, bidrager instituttet kun i de måneder, hvor instituttet har haft tilladelsen.
Indlevering af en tilladelse
Hvis et institut indleverer sin tilladelse i løbet af bidragsperioden, vil de fortsat være omfattet af en bidragsopkrævning i det pågældende år og det vil først få betydning i den efterfølgende bidragsperiode. Det gælder også ved fusioner, hvor to institutter fortsætter under en tilladelse og indleverer den anden.
Fusioner og overtagne aktiviteter
For institutter som er fusioneret i året forud for bidragsperioden, skal det fortsættende institut i deres indberetning af oplysninger pr. 31/12 og to år tilbage, indberette proforma konsoliderede data for det fortsættende selskab.
Årets bidrag
Det samlede bidrag fastsættes årligt på basis af Afviklingsformuens målniveau fratrukket den eksisterende formue. Formuens målniveau opgøres som 1 pct. af de dækkede indskud i de omfattede institutter i det forgange år.
Instituttets bidrag
De individuelle bidrag fra institutterne afhænger af instituttets størrelse og nøgletal:
For de mindre institutter er bidraget fastsat mellem ca. 7.500 kr. (1.000 Euro) og ca. 375.000 kr. (50.000 Euro) og følger en trappemodel efter instituttets passiver fratrukket kapitalgrundlag og dækkede indskud.
For de større institutter beregnes bidraget på baggrund af instituttets størrelse og nøgletallene på en række forskellige parametre, herunder blandt andet risikoeksponering, stabil finansiering og betydning for stabiliteten i det finansielle system m.v.
Når basisbidraget er mindre end det fastsatte bidrag
Hvis et institut gennem indberetningen af nøgletallene godtgør, at det fastsatte bidrag er højere end bidraget ville være ved beregningen baseret på nøgletallene, så skal instituttet betale det laveste af de to beløb.
Finansiel Stabilitet foretager på vegne af alle institutter denne beregning og opkræver per automatik det laveste beløb. Det er således ikke nødvendigt for det enkelte institut at foretage sig noget i den henseende.