Afviklingsplaner
Finansiel Stabilitet er en del af afviklingsmyndigheden, der udarbejder afviklingsplaner for de virksomheder, som er omfattet af lov om restrukturering og afvikling af visse finansielle virksomheder (RAL). Afviklingsplanerne er en del af myndighedernes beredskab i tilfælde af, at en virksomhed bliver nødlidende og skal krisehåndteres.
I Danmark er afviklingsmyndigheden et samarbejde mellem Finansiel Stabilitet og Finanstilsynet, som deler ansvaret for udarbejdelse af afviklingsplaner. Nationalbanken er høringspart på afviklingsplanerne for de største banker og realkreditinstitutter (også kaldet SIFI-institutter).
-
Hvad er et SIFI-institut
Et systemisk vigtigt kreditinstitut (systemically important financial institution – forkortet SIFI) er et penge- eller realkreditinstitut, som kan have vidtrækkende negative konsekvenser for husholdninger, virksomheder og samfundsøkonomien generelt, hvis det kommer i finansielle problemer. I Danmark udpeges SIFI-institutterne af Finanstilsynet, hvilket efterfølgende bliver offentliggjort på Finanstilsynets hjemmeside. SIFI’erne udpeges årligt på baggrund af en række objektive kriterier, jf. FIL § 308.
Afviklingsmyndigheden udarbejder årligt en individuel afviklingsplan for hvert pengeinstitut, realkreditinstitut og visse fondsmæglerselskaber. I afviklingsplanerne beskrives de enkelte faser af en krisehåndtering og indeholder de foretrukne strategier og gennemførsel af disse.
Afviklingsplanerne er en vigtig komponent i det finansielle beredskab, som myndighederne kan tage udgangspunkt, hvis en konkret situation opstår.
Det overordnede formål med afviklingsplaner er effektivt at kunne krisehåndtere fx et pengeinstitut, uden at forstyrre den finansielle stabilitet eller belaste skatteyderne. Med afviklingsplanerne sigter vi efter, at
- Beskytte kritiske funktioner: De vigtige finansielle og økonomiske funktioner i instituttet videreføres, så de blandt andet kan betjene deres kunder og samtidig opretholde tilliden til det finansielle system.
- Minimere brugen af offentlige midler: Aktionærer og kreditorer vil være de første til at bære tab, så krisehåndteringen forventes at kunne gennemføres uden brug af statslige midler.
- Begrænse systemisk risiko: Udfordringerne holdes til det enkelte institut og forhindres i at sprede sig til andre institutter eller øvrige dele af det finansielle system.
Afviklingsstrategi for et SIFI-institut
Finanstilsynet udpeger de institutter, som vurderes til at være særligt vigtige for den finansielle stabilitet i Danmark. Disse kaldes for SIFI-institutter.
Den foretrukne afviklingsstrategi for SIFI-institutter er i udgangspunkt en restrukturering af instituttet, så det kan fortsætte på markedet. Her anvendes gerne bail-in værktøjet, som kan bruges til at nedskrive kreditorer og forpligtelser eller konvertere gæld til egenkapital.
Læs notat om anvendelse af bail-in værktøjet her.
Afviklingsstrategi for andre pengeinstitutter
Institutter med en balance under 3 mia. EUR vil som udgangspunkt blive afviklet efter den samme afviklingsstrategi. Den indebærer, at Finansiel Stabilitet overtager kontrollen af instituttet og står for en kontrolleret afvikling. De levedygtige dele af instituttet sælges hurtigst muligt i markedet og de øvrige dele afvikles af Finansiel Stabilitet. Strategien indebærer, at alle tab bæres af instituttets ejere og kreditorer ved nedskrivning af passiver i nødvendigt omfang.
For institutter med en balance over 3 mia. EUR vil en konkret vurdering afgøre, om strategien for instituttet er en kontrolleret afvikling som de mindre institutter eller restrukturering som et SIFI-institut.
Konkurs som den foretrukne afviklingsstrategi
Der er enkelte selskaber, blandt andet de omfattede fondsmæglerselskaber, hvor det er vurderingen, at konkurs i udgangspunktet vil være den rette måde at afvikle virksomheden på. Her afvikles selskaberne jf. de gældende danske konkursregler, hvis selskabet bliver nødlidende.
I den kategori er også institutter, som fokuserer på andre finansielle områder end at være den primære bankforbindelse for kunderne og ikke tilbyder NemKonto eller andre væsentlige aktiviteter, som kan udgøre kritiske funktioner.
Koncerner og kollegier
Hvis en koncern omfatter flere banker eller også har et realkreditinstitut, udarbejdes typisk en samlet afviklingsplan på koncernniveau.
Har koncernen desuden datterselskaber eller væsentlige filialer uden for Danmarks grænser, så samarbejdes der om afviklingsplanen med de ansvarlige myndigheder fra de relevante lande i såkaldte afviklingskollegier.
Lovgrundlag
Læs mere om lovgivningen for restrukturering og afvikling af visse finansielle virksomheder her