Forord

Peter Engberg Jensen

Mere end et samfundsvigtigt beredskab
"...vi skal på kort tid træde til med ressourcer, viden, kapital og ledelse, der passer til omfang og karakter af den opgave, der skal løses."
Finansiel Stabilitet skal medvirke til at sikre den finansielle stabilitet i Danmark, særligt ved at restrukturere og afvikle visse nødlidende finansielle virksomheder.
Det er den lidt formelle beskrivelse af den opgave, som vi har i Finansiel Stabilitet.
Det kunne ikke være skrevet i 2008 før finanskrisen. Dengang eksisterede vi ikke. Men arbejdet med at håndtere nødlidende finansielle virksomheder viste, at der er behov for mere end “blot” at sikre likviditet og kapital, hvis den finansielle stabilitet skal sikres.
Under Finanskrisen blev der gjort mange erfaringer, alt imens problemerne blev løst. Det er de erfaringer, der i dag er grundtankerne i såvel dansk- som EU-lovgivning på området. Det skal være forberedt og klart, hvad man skal gøre, hvis det går galt. For at sikre at samfundet fungerer, hvis en finansiel virksomhed ikke kan overleve.
Under normale forhold vil ledelsen sikre, at virksomheden iagttager gældende regler og har en passende overdækning af kapital og likviditet til at sikre virksomhedens løbende drift. Samtidig vil Finanstilsynet holde øje med overholdelse af reglerne og have mulighed for at gribe ind, hvis der opstår problemer.
Men det kan gå galt, så den finansielle virksomhed må afvikles. Det er i denne fase, at Finansiel Stabilitet overtager kontrollen med virksomheden. Udgangen bliver enten, at virksomheden nedlukkes på kontrolleret vis, eller at den efter rekonstruktion sendes tilbage på markedet.
Det giver nogle ganske særlige rammer for vores arbejde. Det er heldigvis sjældent, at Finansiel Stabilitet overtager kontrollen med et kreditinstitut. Men når det sker, sker det som regel med relativt kort varsel.
Så vi skal på kort tid træde til med ressourcer, viden, kapital og ledelse, der passer til omfang og karakter af den opgave, der skal løses. Det kræver, at vi er indrettet og arbejder som en beredskabsorganisation.
Vi skal hurtigt kunne skalere organisationen op, så den passer til problemet, og vi skal i det daglige forbedre beredskabsplanerne og teste dem i form af øvelser.
Betydningen heraf kan næppe overvurderes, og det er opgaver, som vil være i fokus i 2022.
Finansiel Stabilitet er imidlertid mere end en beredskabs­organisation. Der er fortsat afvikling af eksisterende kunder fra finanskrisen, ligesom Afviklingsformuen stadig er under opbygning. De faglige kompetencer, som er i virksomheden, spænder ganske vidt fra især jura til økonomi og kredit.
Det er kompetencer, som på det seneste er blevet brugt til at løse nye opgaver.
Vi har etableret en ordning for gældsrådgivning af de tidligere minkavlere, som efter lukning af deres minkbedrift og modtagelse af erstatning og kompensation står tilbage med en nettogæld.
Endvidere har regeringen fremlagt et lovforslag, som indebærer, at Finansiel Stabilitet skal varetage rollen som garantistiller i forbindelse med statsgaranti for boligkøbere i landdistrikterne.
Hvis vi kigger lidt længere frem, så har EU-Kommissionen præsenteret et forslag om nationale regimer for genopretning og afvikling af livsforsikrings- og skadesforsikringsselskaber. Den myndighedsopgave, der følger, hvis forslaget bliver vedtaget, minder om de opgaver, Finansiel Stabilitet er vant til at varetage i forhold til håndtering af nødlidende kreditinstitutter. Samtidig er værktøjerne velkendte for os.
Udviklingen de seneste år har vist, at der kan tænkes situationer, hvor kapital og likviditet ikke er nok for en kontinuerlig drift af en virksomhed. Cyber-risikoen er kommet meget højere op på dagsordenen i alle dele af samfundet. Det gælder også hos Finansiel Stabilitet.
Når vi overtager kontrollen med en virksomhed, er værktøjerne som nævnt velkendte, fordi udgangspunktet normalt er mangel på likviditet eller kapital – eller begge dele. Men hvis problemet er et livstruende IT-nedbrud, er værktøjerne ikke på samme måde veldefinerede i lovgivningen.
Sammen med myndigheder og virksomheder er cyber-risikoen et fælles fokusområde i den kommende tid.

Hovedpunkter

Finansiel Stabilitet koncern:
  • Overskud på 1,1 mia. kr., som primært kan henføres til indbetalinger til Afviklingsformuen
  • Egenkapitalen er øget til 22,8 mia. kr.
  • Balancen er vokset med 1 mia. kr. og udgør 23,5 mia. kr.
Bankpakke aktiviteter:
  • Overskud på 23 mio. kr., som afspejler resultatet af den fortsatte afvikling af de tilbageværende aktiviteter
  • Resultatet er bedre end forventet som følge af tilbageførte nedskrivninger på udlån og tilgodehavender
  • Egenkapitalen udgør uændret 5,3 mia. kr.
  • Balancen er reduceret med 0,3 mia. kr. og udgør 6,5 mia. kr.
  • Ved udgangen af 2021 udgør bruttoudlån og garantier 1,5 mia. kr., som er værdiansat til 206 mio. kr., finansielle aktiver udgør 578 mio. kr. og ejendomme udgør 10 mio. kr. I de finansielle aktiver er indeholdt skatkammerbeviser for 561 mio. kr.
Garantiformuen:
  • Et resultat på 6 mio. kr.
  • Formuen er uændret på 12,4 mia. kr. Heraf udgør Pengeinstitutafdelingens formue 8,9 mia. kr. Der har ikke været behov for opkrævning af bidrag til Garantiformuen i 2021
  • Balancen er uændret og udgør 12,4 mia. kr.
Afviklingsformuen:
  • Overskud på 1.022 mio. kr., som primært skyldes indbetaling af bidrag til Afviklingsformuen i 2021 på 1.061 mio. kr.
  • Formuen er dermed vokset til 5,1 mia. kr.
  • Balancen er som følge af indbetaling øget til 5,1 mia. kr.
segmentresultat21.png

Beretning og resultat

Kort om Finansiel Stabilitet

Finansiel Stabilitet er en selvstændig offentlig virksomhed, der er ejet af den danske stat gennem Erhvervsministeriet.
Finansiel Stabilitets formål er at: 
  • medvirke til sikring af finansiel stabilitet i Danmark,
  • varetage opgaver og beføjelser i henhold til lov om restrukturering og afvikling af visse finansielle virksomheder,
  • varetage opgaver og beføjelser i henhold til lov om indskyder- og investorgarantiordningen, og
  • varetage de opgaver og beføjelser, der i øvrigt er tillagt Finansiel Stabilitet ved lov eller af erhvervsministeren.
Folketinget vedtog den 1. juni 2021 lov om ændring af lov om restrukturering og afvikling af visse finansielle virksomheder, som indebar, at Finansiel Stabilitet skal oprette en enhed, der foranlediger, at tidligere minkavlere, som er eller formodes at være insolvente efter at have modtaget erstatning og kompensation i medfør af lov om aflivning af og midlertidigt forbud mod hold af mink, kan modtage vederlagsfri gældsrådgivning.
Finansiel Stabilitets forretningsområder dækker de resterende Bankpakke aktiviteter mv., Garantiformuen samt Afviklingsformuen, men med et lovbestemt krav om at holde de enkelte segmenters formuer adskilt. Finansiel Stabilitet hæfter ikke for Garantiformuen samt Afviklingsformuen, og disse formuer hæfter kun for egne forpligtelser.

Koncernresultat 2021

Finansiel Stabilitet fik i 2021 et overskud på 1.051 mio. kr. (2020: 1.089 mio. kr.). Resultatet kan primært tilskrives indbetaling af bidrag til Afviklingsformuen på 1.061 mio. kr. Samlet gav Afviklingsformuen et positivt resultat på 1.022 mio. kr. Bankpakke aktiviteterne bidrog med et overskud på 23 mio. kr. medens resultatet fra Garantiformuen var 6 mio. kr.
Koncernens samlede balance var ved udgangen af 2021 på 23,5 mia. kr. (2020: 22,5 mia. kr.). Heraf udgjorde Bankpakke aktiviteterne 6,5 mia. kr., Garantiformuen 12,4 mia. kr. og Afviklingsformuen 5,1 mia. kr., mens der var koncernmellemværende for 0,5 mia. kr.
Egenkapitalen udgjorde samlet 22,8 mia. kr., hvoraf 12,4 mia. kr. kan henføres til Garantiformuen, 5,3 mia. kr. til Bankpakke aktiviteterne og 5,1 mia. kr. til Afviklingsformuen. For specifikation af resultatposter for de tre segmenter henvises til efterfølgende afsnit samt for en yderligere uddybning til note 2 og 3 i regnskabet.
Ved udgangen af 2021 udgjorde tilbageværende nettoudlån og garantier 0,2 mia. kr. (2020: 0,5 mia. kr.), mens beholdningen af finansielle aktiver var på 11,6 mia. kr. (2020: 14,4 mia. kr.) og ejendomme på 10 mio. kr. (2020:10 mio. kr.).
Årets reduktion i udlån og garantier skal ses i sammenhæng med det gennemførte salg af udlånsaktiviteter i Landbrugets Finansieringsinstitut. Samlet betød dette salg i Finansiel Stabilitet en reduktion af udlån og garantier på 103 mio. kr.
Den resterende del af aktiverne består primært af indestående i Nationalbanken på 8,1 mia. kr. (2020: 4,2 mia. kr.) samt indeståelser fra pengeinstitutter mv. i relation til Garantiformuen på 3,2 mia. kr., som er uændret fra 2020.
Indestående i Nationalbanken er i 2021 vokset med 3,9 mia. kr., hvilket dels hidrører fra en reduceret beholdning af finansielle aktiver på 2,8 mia. kr. og dels er relateret til årets indbetaling til Afviklingsformuen på 1,1 mia. kr.
Hovedparten af de tilbageværende udlån og garantier vedrører segmentet Bankpakke aktiviteter, mens en mindre del af udlån kan henføres til FS Finans V A/S (tidligere Andelskassen J.A.K. Slagelse) og FS Finans VI A/S (tidligere Københavns Andelskasse), som afvikles i regi af Afviklingsformuen. Således kan 22 mio. kr. ud af samlede udlån og garantier relateres til FS Finans V A/S og FS Finans VI A/S.
De øvrige tilbageværende engagementer består primært af tilgodehavender i konkursboer samt garantier. Afviklingshastigheden for de tilbageværende udlån er i vidt omfang underlagt eksterne faktorer, så som forløbet af ku- ratorers behandling af konkursboer og inddrivelsesproces  i forbindelse med inkasso. Garantierne udfases gradvist, når disse har forfald. Herudover arbejder Finansiel Stabilitet løbende på at inddrive tidligere afskrevne fordringer, som udgør ca. 10,2 mia. kr. ultimo 2021. Dette har resulteret i, at der i 2021 kunne indtægtsføres 13 mio. kr.