Gå til indhold

Garantiformuen

Garantiformuen fik i 1. halvår 2024 et overskud på 60 mio. kr. mod et overskud på 78 mio. kr. i samme periode i 2023. Afkastet fra de forvaltede midler i Garantiformuen viste i første halvår 2024 et overskud på 54 mio. kr. sammenlignet med en gevinst på 74 mio. kr. i den samme periode sidste år.
Den svenske indskydergarantiordning har qua en EU-dom fra den 30. april 2024 anmodet om delvis tilbagebetaling af overførte bidrag fra 2022, hvilket i første halvår 2024 har medført en udgift på 9 mio. kr.
Efter halvårsskiftet er der modtaget bidrag fra den hollandske indskydergarantiordning på ca. 5 mio. kr.
Der har ikke i 2024 været behov for at opkræve bidrag til Pengeinstitut­afdelingen, da formuens midler overstiger dens målniveau. Målniveauet for Garantiformuens pengeinstitut­afdeling er 0,8 % af de gennemsnitlige dækkede indskud, hvilket ultimo 2023 svarer til et målniveau på 6,9 mia. kr. Formuen udgør 8,8 mia. kr., og overstiger dermed målniveauet. Hvis særligt dækkede indskud inkluderes i opgørelsen af Pengeinstitutafdelingens målniveau, vil overdækningen blive mindsket betydeligt.
For de øvrige tre afdelinger under Garantiformuen gør det sig ligeledes gældende, at der i 2024 ikke har været behov for at opkræve yderligere bidrag. I 2024 er der således alene fore­taget en omfordeling af indeståelser i Realkreditafdelingen, Investerings- og forvaltningsafdelingen og Restrukturerings­afdelingen.

Afviklingsformuen

Afviklingsformuen fik i 1. halvår 2024 et resultat på 651 mio. kr. mod 666 mio. kr. i samme periode i 2023. Resultatet hidrører primært fra indbetaling af bidrag til Afviklingsformuen og i resultatet for 1. halvår 2024 indgår 550 mio. kr.  Afkastet fra de forvaltede midler i Afviklingsformuen viste i første halvår 2024 et overskud på 102 mio. kr. sammenlignet med en gevinst på 70 mio. kr. i den samme periode sidste år. Det forbedrede afkast hidrører fra en højere forrentning af indestående i Nationalbanken.
I april indbetalte institutterne samlet godt 1.101 mio. kr. i bidrag til Afviklingsformuen. Størstedelen af bidraget blev indbetalt af institutter, som betaler bidrag på baggrund af deres nøgletal. De indbetalte knap 1.100 mio. kr. fordelt på 32 institutter, som typisk er de største penge- og realkredit­institutter i Danmark.
De resterende godt 1 mio. kr. blev indbetalt af de 40 øvrige institutter, som betaler administrativt fastsat bidrag. Foruden penge- og realkreditinstitutter er visse fondsmæglerselskaber også bidragspligtige.
De største bidrag blev indbetalt af pengeinstitutterne med 757 mio. kr., dernæst realkreditinstitutterne med 344 mio. kr. og fondsmæglerselskaberne med 83 tkr.
Med årets betalinger udgør Afviklingsformuen i 2024 samlet set godt 8,5 mia. kr. Dermed opfylder Afviklingsformuen nu kravet om at råde over midler, der svarer til 1 % af de dækkede indskud i institutterne med bidragspligt. Det betyder samtidig, at institutterne er færdige med at bidrage til Afviklingsformuen for nu og vil kun skulle bidrage med yderligere, hvis formuen ikke opfylder målniveauet fremadrettet.
Dermed råder Finansiel Stabilitet over et likvidt finansielt beredskab, der kan anvendes i tilfælde af, at der bliver et behov for at krisehåndtere penge-, realkreditinstitut eller et fondsmæglerselskab.
Afvikling af aktiviteterne i FS Finans V A/S
Finansiel Stabilitet iværksatte i 2015 afviklingsforanstaltninger i relation til Andelskassen J.A.K. Slagelse.
Andelskassen J.A.K. Slagelse under kontrol indleverede den 31. maj 2017 sin tilladelse til at drive virksomhed som pengeinstitut og værdipapirhandler. Andelskassen blev samtidig omdannet til et finansselskab med navnet FS Finans V A/S, hvorfra afvikling af de tilbageværende udlån er blevet gennemført.
FS Finans V A/S havde pr. 30. juni 2024 bogført udlån og garantier for i alt 9 mio. kr. og en samlet balance på 31 mio. kr.
FS Finans V A/S fik i 1. halvår 2024 et overskud på 2 mio. Kr.
Afvikling af aktiviteterne i FS Finans VI A/S
Finansiel Stabilitet iværksatte i 2018 afviklingsforanstaltninger i relation til Københavns Andelskasse.
Københavns Andelskasse under kontrol indleverede den 28. juni 2019 sin tilladelse til at drive virksomhed som pengeinstitut og værdipapirhandler. Københavns Andelskasse blev samtidig omdannet til et finansselskab med navnet FS Finans VI A/S, hvorfra afvikling af de tilbageværende aktiviteter er blevet gennemført.
FS Finans VI A/S havde pr. 30. juni 2024 bogført udlån og garantier for i alt 8 mio. kr. og en samlet balance på 46 mio. kr.
FS Finans VI A/S fik i 1. halvår 2024 et underskud på 2 mio. kr.
Porteføljeforvaltning af Afviklingsformuen og Garantiformuen
Formuerne for Afviklingsformuen og Garantiformuen udgøres af kontantindestående i Nationalbanken og eksternt forvaltede porteføljer, der udelukkende består af realkreditobligationer med en kreditvurdering på AAA og en løbetid på op til maksimalt fem år.
Finansiel Stabilitet har pr. 30. juni 2024 10,8 mia. kr. forvaltet under realkreditmandaterne. Det samlede afkast på den forvaltede portefølje udgjorde i 1. halvår 2024 59 mio. kr. (0,55 %). Afkastet er fordelt som 64 mio. kr. i renteindtægter og 5 mio. kr. i kurstab.
Afviklingsformuen og Garantiformuen har derudover kontantindestående inklusive købesumsreguleringer på hhv. 5,7 mia. kr. og 1,1 mia. kr., som for størstedelen forrentes med Nationalbankens DESTR-rente og i første halvår har givet et afkast på 1,77 %. Det samlede afkast, inklusive kontantplaceringerne for Afviklingsformuen og Garantiformuen, var i 1. halvår 2024 derfor på hhv. 1,31 % og 0,68 %.
Renteudviklingen har i 1. halvår 2024 været præget af betydelige udsving. I 1. kvartal 2024 gav det anledning til et resultat på 0,05 %. Tendensen har været mere positiv i 2. kvartal, hvor hovedparten af det første halvårs afkast blev opnået. I 3. kvartal 2024 er den positive udvikling blevet forstærket, hvor rentefald har bidraget med yderligere kursgevinster.