Finansiel Stabilitet er en selvstændig offentlig virksomhed, der er ejet af den danske stat gennem Erhvervsministeriet.
Finansiel Stabilitet er en samfundsbærende institution, der medvirker til at sikre finansiel stabilitet i Danmark i samarbejde med sektoren, Finanstilsynet og Nationalbanken. Finansiel Stabilitet er parat til at overtage en finansiel virksomhed, der bliver nødlidende, og til at sikre, at virksomheder og borgere kan opretholde adgang til konti og betalingsinfrastruktur.
Finansiel Stabilitet blev etableret i 2008 som del af den såkaldte Bankpakke I til imødegåelse af følgerne af den internationale finanskrise og dens virkning på den finansielle sektor. Uanset at den finansielle situation i Danmark er væsentlig anderledes i dag, er Finansiel Stabilitets formål uændret at bidrage til den finansielle stabilitet i Danmark ved at restrukturere og afvikle nødlidende finansielle virksomheder, hvis de ikke kan fortsætte ved egen drift. I løsningen af denne opgave skal Finansiel Stabilitet sikre kundernes fortsatte adgang til den kritiske finansielle infrastruktur. Det indebærer, at kunderne fortsat skal kunne gennemføre betalinger og have adgang til en væsentlig del af deres likviditet. I den sammenhæng varetager Finansiel Stabilitet samtidig opgaven under indskydergarantiordningen med at sikre adgang til indskud, som er dækket op til ca. 745.000 kr.
I modsætning til andre EU-lande, hvor mindre pengeinstitutter, når de bliver nødlidende, ofte går konkurs, er udgangspunktet i Danmark, at pengeinstitutter skal krisehåndteres af Finansiel Stabilitet fremfor at gå konkurs.
Den finansielle sektor har opsparet til krisehåndtering via Garantiformuen og Afviklingsformuen, og der er fokus på at undgå anvendelsen af statslige midler i en afvikling. Dette bidrager til at øge tilliden til det finansielle system. Finansiel Stabilitet forvalter de to formuer ved placering i værdipapirer med lav risiko og kontantindeståender i Nationalbanken.
Finansiel Stabilitet har desuden til formål at afvikle de resterende aktiviteter, som er overtaget fra tidligere nødlidende institutter. En væsentlig del er blevet frasolgt, og to selskaber efter overtagne pengeinstitutter blev solvent likvideret i 2023. Der resterer en mindre portefølje af engagementer i form af fordringer fra konkursboer, mindre udlån og garantier samt ikke solgte grunde og værdipapirer. Resultatet fra afviklingen indgår i formuen under Aktiviteter varetaget på vegne af staten under Bankpakke-aktiviteter.
Finansiel Stabilitet har i de senere år fået en række nye opgaver til varetagelse på vegne af staten. De vedrører bl.a. udstedelse af garantier i forbindelse med udstedelse af lån til varmepumper og boligkøb i landdistrikter samt opretholdelse af en ordning til rådgivning af tidligere minkavlere, som efter modtagelse af statens kompensation fortsat er insolvente. Senest har Finansiel Stabilitet fået til opgave at stå for salg og anden håndtering af aktiver, som staten i forlængelse af udbetaling af kompensation, overtager fra minkfølgeerhverv. Ordningen forventes anvendt i 2024.
Finansiel Stabilitets opgaver kan opsummeres i følgende punkter:
Bidrage til den finansielle stabilitet i Danmark og sikre kundernes adgang til den kritiske finansielle infrastruktur, såfremt en finansiel virksomhed bliver nødlidende.
Opretholde et beredskab via afviklingsplaner, afholdelse af krisesimuleringsøvelser og udveksle erfaringer med andre landes afviklingsmyndigheder.
Administrere den danske indskyder- og investorgarantiordning (Garantiformuen).
Forvalte midlerne i Afviklingsformuen og Garantiformuen.
Nedlukke resterende Bankpakke-aktiviteter, som er overtaget fra nødlidende pengeinstitutter i forbindelse med finanskrisen.
Håndtere andre aktiviteter på vegne af staten.