Finansiel Stabilitet er en samfundsbærende institution, der medvirker til at sikre finansiel stabilitet i Danmark i samarbejde med sektoren, Finanstilsynet og Nationalbanken. Finansiel Stabilitet er parat til at overtage et finansielt institut, der bliver nødlidende samt til at sikre, at virksomheder og borgere kan opretholde adgang til konti og betalingsinfrastruktur.
Selvom vi i Danmark ser en stærk finansiel sektor, viste udviklingen i foråret 2023 med flere udenlandske bankers fald, bl.a. Silicon Valley Bank og First Republic Bank i USA samt Credit Suisse i Schweiz, behovet for en troværdig og effektiv restrukturerings- og afviklingsordning til håndtering af nødlidende finansielle institutter. Når tilliden forsvinder, skal der handles hurtigt for at sikre videreførelse af kritisk infrastruktur og kundernes adgang til konti og finansielle services.
Finansiel Stabilitets beredskab til krisehåndtering kræver forberedelse og øvelse. Vi opdaterer derfor løbende beredskabet, og Finansiel Stabilitet er koordinator for udformningen af en større øvelse i 2024, som vedrører de finansielle myndigheders kriseberedskab i de otte nordiske og baltiske lande.
International erfaringsudveksling og koordinering er væsentlige elementer i dette arbejde. Europa-Kommissionen fremsatte i foråret 2023 et forslag til ændring af de juridiske rammer for krisehåndtering, der på flere områder svarer til dansk praksis. Finansiel Stabilitet leder den danske delegation i de aktuelle EU rådsarbejdsgruppe-forhandlinger om forslaget, som bl.a. sigter mod en større rolle for landenes indskydergarantiordninger. Endvidere lægger forslaget op til, at finansielle institutter i EU, hvis de måtte blive nødlidende, i højere grad skal afvikles end konkursbehandles. Dette til gavn for instituttets kunder og den finansielle stabilitet.
Den finansielle sektor sparer op til krisehåndtering via Garantiformuen og Afviklingsformuen, der begge forvaltes af Finansiel Stabilitet. Vores krisehåndtering af finansielle institutter i Danmark baseres på grundlæggende principper om fair gennemførelse, varetagelse af offentlighedens interesse og minimering af tab for skatteyderne. Dette øger tilliden til det finansielle system.
I 2023 blev den sidste ansvarssag fra finanskrisen afsluttet, og Finansiel Stabilitet forventer i løbet af 2024 at kunne lukke de sidste datterselskaber efter pengeinstitutter, som Finansiel Stabilitet overtog i forbindelse med finanskrisen.
Finansiel Stabilitet er klar til, udover kerneopgaverne, at løfte andre relevante statslige opgaver og bidrage til værdiskabelsen i samfundet. Vi løser allerede flere opgaver for staten, hvor vores kompetencer kan finde anvendelse. Det gælder bl.a. udstedelsen af statsgarantier for lån til varmepumper samt boligkøb i landdistrikter. I efteråret 2023 besluttede regeringen endvidere, at Finansiel Stabilitet skal stå for afvikling af aktiver, som staten overtager fra følgeerhverv til minkvirksomheder.
Rådet for Den Europæiske Union og Europa-Parlamentet nåede i december 2023 til foreløbig enighed om et nyt direktiv om genopretning og afvikling på forsikringsområdet (”IRRD”). Direktivet sigter mod at beskytte skatteydernes midler og minimere virkningen på økonomien og det finansielle system ved en krisehåndtering. Finansiel Stabilitet stiller sig parat til at kunne løfte denne opgave, når direktivet vedtages og skal implementeres i Danmark.
Vores kerneopgave som finansielt beredskab fordrer, at organisationens kompetencer og beredskab opretholdes og udvikles løbende, og vi skal fortsat kunne tiltrække, udvikle og fastholde talent til at løse vores opgaver. Beredskabet skal hurtigt kunne skaleres og løfte kompleksiteten i den næste krise, som vi ikke kender på forhånd. Derfor er international erfaringsudveksling, samarbejde om beredskabsplaner og kriseøvelser væsentlige, ligesom de nye opgaver bidrager til at fastholde og øge kompetencerne.
Jeg vil gerne på bestyrelsens vegne rette en særlig tak til vores dygtige medarbejdere og ledelse, vores ejer, samarbejdspartnere og de finansielle institutter for kompetent og godt samarbejde i 2023.