Gå til indhold
Aktiviteter
I 2023 er arbejdet med at udvikle afviklingsplaner for danske, færøske og grønlandske pengeinstitutter, realkreditinstitutter og de fondsmæglerselskaber, som er omfattet af lov om restrukturering og afvikling af visse finansielle virksomheder fortsat.
Arbejdet er del af en fælles europæisk bestræbelse på at sikre troværdighed omkring den offentlige håndtering af nødlidende penge- og realkreditinstitutter mv., så det fulde ansvar for insti­tutternes krisehåndtering bæres af institutternes ejere og kreditorer. Som en central del af afviklingsplanerne fastlægges en foretrukken afviklingsstrategi, der skal muliggøre videre­førelsen af et nødlidende instituts kritiske funktioner og som indgår i Finanstilsynets fastsættelse af kravet til nedskrivnings­egnede passiver. Finansiel Stabilitet har i samarbejdet med Finanstilsynet udarbejdet en beskrivelse af, hvordan en gennemførsel af et afviklingsforløb vil finde sted. Denne beskrivelse er offentliggjort på www.fs.dk. Afviklingsplanerne vil løbende blive vurderet og om nødvendigt tilpasset. Dette indebærer et samarbejde med institutterne og et større fokus på at etablere egentlige drejebøger, som sikrer, at afviklingsplanen er operationel.
Finansiel Stabilitet deltager desuden i internationale afviklings­kollegier med henblik på udarbejdelse af afviklings­planer for grænseoverskridende SIFI-institutter, hvor disse har væsentlige filialer eller datterselskaber i Danmark. For grænseoverskri­dende SIFI-institutter, der er hjemmehørende i Danmark, er koncernafviklingsmyndigheden dansk, og Danmark varetager afviklingskollegiet.
Herudover har Finansiel Stabilitet løbende fokus på at teste institutternes afviklingsberedskab. Det er i praksis afgørende for at opnå afviklingsmålene, at Finansiel Stabilitet har hurtig adgang til alle relevante data. Gennem test vurderes det, hvorvidt institutterne har procedurer og adgang til data, som gør dem i stand til at levere data til Finansiel Stabilitet i en tidskritisk afviklingssituation. Finansiel Stabilitet foretager i samarbejde med Finanstilsynet test af afviklingsberedskabet.
Afvikling af aktiviteterne i FS Finans V A/S
Finansiel Stabilitet overtog i 2015 kontrollen med Andelskassen J.A.K. Slagelse, da instituttet blev nødlidende, og dermed skulle krisehåndteres. Som led i overtagelsen blev alle andelshavere og en relevant andel af kreditorerne nedskrevet, da en værdi­ansættelse udført af en uafhængig vurderingsperson viste, at der ikke var dækning til disse forpligtelser. Andelskassen J.A.K. Slagelse under kontrol indleverede den 31. maj 2017 sin tilladelse til at drive virksomhed som pengeinstitut og værdi­papirhandler. Andelskassen blev samtidig omdannet til et finansselskab med navnet FS Finans V A/S, hvorfra afvikling af de tilbageværende udlån vil blive gennemført.
FS Finans V A/S havde pr. 31. december 2023 bogførte udlån og garantier for i alt 9 mio. kr. og en samlet balance på 29 mio. kr.
Ved udgangen af 2023 havde Afviklingsformuen samlet haft et underskud på 1 mio. kr. i relation til afviklingen af Andelskassen J.A.K. Slagelse.
Afvikling af aktiviteterne i FS Finans VI A/S
Finansiel Stabilitet overtog i 2018 kontrollen med Københavns Andelskasse, da instituttet blev nødlidende og dermed skulle krisehåndteres. Som led i overtagelsen blev andelshavere og en andel af kreditorerne nedskrevet, da en værdiansættelse udført af en uafhængig vurderingsperson viste, at der ikke var dækning til alle kreditorer. Københavns Andelskasse under kontrol indleverede den 28. juni 2019 sin tilladelse til at drive virksomhed som pengeinstitut og værdipapirhandler. Andelskassen blev samtidig omdannet til et finansselskab med navnet FS Finans VI A/S, hvorfra afvikling af de tilbageværende udlån vil blive gennemført.
FS Finans VI A/S anlagde i maj 2019 to erstatningssager mod den tidligere ledelse i Københavns Andelskasse ved Københavns Byret.
Den ene sag vedrører Københavns Andelskasses køb af OTC-listen. I denne sag afsagde Københavns Byret dom den 25. maj 2022, hvor samtlige sagsøgte ledelsesmedlemmer blev fri­fundet. Finansiel Stabilitet blev pålagt at betale sagsom­kostninger med i alt 5,7 mio. kr. FS Finans VI A/S ankede dommen til Østre Landsret den 8. juni 2022. Sagen er berammet til hovedforhandling i august 2024.
I den anden af sagerne, der vedrører ledelsens ansvar i for­bindelse med tab på 2 låneengagementer, afsagde Køben­havns Byret dom den 16. august 2022, hvor 2 ledelsesmedlemmer blev dømt til at betale 2,5 mio. kr. i erstatning vedrørende det ene låneengagement. FS Finans VI A/S blev pålagt at betale 700.000 kr. i sagsomkostninger til de frifundne ledelses­medlemmer, mens de 2 dømte ledelsesmedlemmer blev dømt til at betale ca. 400.000 kr. i sagsomkostninger til FS Finans VI A/S. De 2 dømte ledelsesmedlemmer ankede dommen til Østre Landsret. Efterfølgende ankede FS Finans VI A/S dommen med påstand om dels stadfæstelse af byrettens dom og dels fri­findelsen i det andet låneengagement for så vidt angår det ene ledelsesmedlem. Sagen er berammet til hovedforhandling i februar 2025.
Ved udgangen af 2023 havde FS Finans VI A/S bogførte netto­udlån og garantier for i alt 8 mio. kr. og en samlet balance på 37 mio. kr.
Ved udgangen af 2023 havde Afviklingsformuen samlet haft et underskud på 0,4 mio. kr. i relation til afviklingen af Københavns Andelskasse.